Svenska Fergusonklubben Grålle

sektion Västmanland

Årets om gått! Grålleklubben i Västmanland 2014

Årsmöte den 29 Mars
(bilder till det som hänt finns under fliken bilder)
Den 29 mars var det så dags att starta upp Grålle-året 2014 med årsmöte i sektionen. Ett tjugotal medlemmar träffades i Aros motorveteraners lokaler på Johannisberg i Västerås. Det blev en genomgång av föregående års aktiviteter och likaså ekonomin som ser bra ut som den brukar. Vi gick även igenom året som kommer (2014) och kunde konstatera att det redan skulle behöva justeras i tiderna gälande bl.a. sådden till följd av den tidiga våren. För att snabbare och enklare kunna skicka ut ändringar till de medlemmar som vill ha så bestämde vi att de som ville skulle kunna få information via mail. Därför ber jag nu er som är intresserade att uppdatera era mail på moderklubbens hemsida så snart ni kan så ska jag få till en maillista som borde kunna komma igång rätt snart. Skickar ut ett mail när den är igång…
I styrelsen blev förändringen att till valberedning valdes Tord Högström och Lars Tideström. I övrigt ser styrelsen ut som förut.
Efter mötet avslutade vi med en trevlig fikastund tillsammans.

Årsmöte i Söderköping den 12 april
Till moderklubbens årsmöte var vi 8 medlemmar som reste till Söderköping. Där blev det trevligt mingel med andra sektioner innan det var dags för årsmöte. Det var trevligt att se så många entusiaster tillsammans och att få ta del av vad andra sektioner i landet gör. Även trevligt att få höra så mycket positivt om våra aktiviteter i U-län.

Vårbruk i Igelsta/Romfartuna den 21 april
Det blev ett tidigarelagt vårbruk i år då våren varit varm och jorden nu var perfekt. Ett tjugotal medlemmar och 6 traktorer möttes upp i Igelsta för att starta upp årets sådd. Vädergudarna var på vår sida och solen värmde lagom. Såväl harvning som sådd fungerade bra utan några större missar. Men det är ju å andra sidan av missarna man lär sig…
Som sig brukar hade vi Anders på plats med kaffe, mat och fika. Det var även premiär för klubbens ”rullande” dass!

Mekarträff i Åvestbo/ Fagersta den 26:e april
Årets första mekarkurs drog igång i ett soligt Åvestbo dit ett tjugotal medlemmar tagit sig. Funderingarna och frågorna blev som det brukar många och vår Grålledoctor Kalle Lundberg hade som vanligt svar på det mesta. Vår ”matmästare” Anders hade som vanligt ordnat med såväl gott fika som god mat, stort tack!

Åsby - Skanzendagen / Hallstahammar den 3:e Maj

Det blev en lyckad dag i Åsby med många besökare som ville åka balvagn och provsitta Grållar. Och visst går det alldeles utmärkt att sitta två på en Grålle!

Veterantraktorträff i Brånsta / Romfartuna den10:e maj

I år hade vi inte riktigt vädergudarna på vår sida när det var dags för veterantraktor-träffen i Brånsta. Men trots duggregnet som föll från och till och vinden som blåste kallt så blev det en trevlig dag med mycket prat och skratt. Vi hade 4 traktorer på plats som lyste upp i regnet. Dessutom fick vi fint besök av två gamla Fordar, en A-Ford från 1929 och en T-Ford från 1931. Under dagen hade vi även filmvisning med en film om skörden 2005, den gången i Solvalla, Romfartuna.

Barnbesök i Viggby/Solvalla den 22 maj

I mitt yrke som förskollärare har det blivit så att jag ofta delat med mig till barnen om våra traktoraktiviteter och de har lyssnat och tyckt det varit spännande. Så fick jag till slut möjligheten att ta med mig alla barnen hem till Viggby för att kunna visa dom ”på riktigt”. Det blev en intensiv dag som gav barnen och oss inblandade vuxna ett minne för livet. Efter en kortare bussresa från förskolan i Sala blev det en kort fika under eken innan det var dags för provsittning av vår fotogen/bensin Guldkalv från 57. Det blev en prydlig kö till traktorn och lyckan gick inte att ta miste på hos de 21 barnen.
Efter det var det så dags att lasta på alla barn på vagnen innan vi kunde åka vidare till gårdsmästare Acke i Solvalla. Tyvärr blev det ett snöpligt stopp när vi nästan var framme så vi fick gå sista biten. Barnen tyckte inte det var det minsta konstigt; ”Traktorn är ju faktiskt vääääldigt gammal”!

Hos Acke blev det visning av ett mindre tröskverk från 30-talet drivet av en Grålle. Innan det startades hade Acke en genomgång av hur säden ser ut och hur tröskverket fungerar. Även om koncentrationen hos barnen varierade så var det en upplevelse för dom alla. När sen tröskverket drogs igång och matades med vetekärvar var lyckan om möjligt än större. De yngre barnen fascinerades i första hand av halmen som flög ut i bakänden medan de äldre kunde ta till sig att säden faktiskt kom ut på sidan i säckarna. Efter det visade Acke oss på en handdriven kvarn hur kornen maldes till mjöl, något som verkligen lämnade avtryck och kunskap hos barnen. När vi sedan skulle tillbaka till Viggby blev det till att gå då traktorn inte ville starta. Senare på kvällen då jag kom hem kunde jag konstatera att Acke redan fixat problemet och Guldkalven rullade på fint som vanligt.
Det blev som sagt var en intensiv dag som lämnade ett mycket stort intryck på såväl barn som vuxna. Det var trötta men glada barn (och vuxna) som somnade gott den kvällen.
Ett stort tack till Acke, Lillemor och Anders för all hjälp!

Listaträffen den 7 juni
Det var en kylig men solig morgon då de 8 ekipagen (1 balvagn och 2 vagnar) möttes upp vid Horns café för vidare färd mot Lista utanför Eskilstuna. Resan mot Sörmland rullade på i lagom Grålle-takt och vi fick en vacker resa genom den svenska försommaren de dryga 3 milen. Efter en fikapaus utefter vägen kom vi så slutligen fram till Lista där vi kunde ansluta oss till de andra veterantraktorerna som var på plats och de många som var på väg dit.
Det fanns gott om tid till att gå runt på området och ”spana” andra veteranare samt att kika på de olika varor som fanns till försäljning. När vi sedan rullade iväg på rundan med alla andra kunde vi konstatera att organisatörerna återigen hade lyckats med en helt ny bana för året, och vacker var den också de ca 1,2 mil genom den sörmländska naturen. Tillbaka i Lista blev det tid för vila och fika innan vi åter kunde rulla tillbaka hemåt igen i det nu ihållande regnet.

Skörd med självbindare den 16/8
Efter en solig och varm sommar var det så dags att skörda av havren med självbindare. Ett tjugotal medlemmar och ett antal traktorer samlades i Igelsta/Romfartuna för att umgås och arbeta tillsammans. Det blev en fin dag med mycket trevlig samvaro vid såväl kaffebordet som ute på fältet. Det sattes upp snesar och även en Norrländsk hässja, som efter viss justering stod riktigt fint! Det brukades även en jordborr för att få upp snesarna stadigt, något som underlättade det annars ganska tunga arbetet. Som vanligt fanns Anders på plats med kokvagn och såg till att vi fick i oss såväl gott fika som god lunch, tack Anders!

Skörd med bogsertröska 23/8
Så hade det blivit dags för att tröska resterande säd på fältet i Igelsta. Innan vi körde igång hade gårdsmästare Acke en genomgång av bogsertröskan och det blev en stor publik som lyssnade noga. Parallellt med bogsertröskan arbetades det på med att ta in de kärvar som torkat på snesarna. Allt arbete rullade på fint under dagen och det var roligt att se så många som kom och var med, både arbetande och de som nyfiket stannade till vid vägen och tittade på.

Jädersbruksdagarna, Arboga den 6-7/9
Årets Jädersbrukdagar pågick under lördag och söndag och vi var ett tiotal medlemmar på plats med utställning och totalt 4 traktorer. Det blev en hel del besökare i vårt tält och intresset för klubben och våra aktiviteter var stort. Det var många såväl stora som små som inspekterade våra Grållar och gärna provsatt. Vi deltog även i kortegen som gick genom området och det var många besökare bägge dagarna.

Sevalla-plöjningen 13/9
Under årets plöjningstävling i Sevalla var vi på plats med utställning och 4 traktorer (varav en tävlade). Sektionen hade även andra medlemmar på plats som tävlade med såväl Grållar som andra traktorer. Det blev en trevlig dag med flera intressanta utställare på plats samt många intresserade av vår utställning och våra traktorer.

Fårets dag i Åsby, Hallstahammar den 20/9
Det blev en intensiv dag med körning av balvagn med många besökare ombord. Intresset var mycket stort och sektionen fick fint bidrag till kassan i bössan på vagnen.

Plöjning i Igelsta den 27/9
Det var ett 30-tal medlemmar och andra intresserade som samlades för att plöja den mark vi tidigare skördat. Efter en grundlig genomgång ledd av vår gårdsmästare Acke begav vi oss ut på fältet och arbetade på. Jorden var relativt lättplöjd och som mest var 7 traktorer igång samtidigt. Arbetet flöt på fint utan några större bekymmer annat än vissa bensinstopp och småtrassel med inställningar på plogarna. Det bjöds som vanligt på gott kaffe och lunch samt avslutningsvis kolbullar!

Tröskning i Solvalla den 11/10
Det var en kylig och solig lördag som vi samlades hemma hos gårdsmästare Acke i Solvalla/Romfartuna för att tröska den havre vi tidigare skördat med självbindaren. Inte nog med att vi tröskade, det blev även tid till att dra igång Ackes senaste ”nyförvärv”, Thermænius-verket på 3 fot från 1946. Roligt också att den tidigare ägaren Lars-Erik Johansson kom förbi med barn och barnbarn! Innan det stora verket drogs igång tröskade vi två stora vagnar med kärvar och allt flöt på utan minsta trassel. Inga stopp i varken maskin eller rör denna gång! I garaget huserade som vanligt Anders med värmande kaffe och mat. Det var många på plats, såväl medlemmar som andra intresserade, roligt att se så många besökare!

Vi ses snart igen !

Bilder

På bildsidan finns bilder från flera av arrangemangen som beskrivs här.